Gyerekbarát receptek a téli szünetre a Schleich ajánlásával!
A téli szünet általában nem a visszafogott és egészséges étkezésekről szól egyik családban sem. De mit egyenek a gyerekek? A Schleich inspirálta gyerekbarát receptek közös sütésekhez és gyerekbulikhoz is tökéletesek.
Itt a téli szünet, karácsony, szilveszter. Roskadozik az asztal a sütiktől - de milyen édességet egyenek a kicsik? Ezekkel a receptekkel mérsékelheted a szaloncukor, csokimikulás és bejgli fogyasztását, sőt, akár együtt is elkészítheted a gyerekekkel, hiszen pofonegyszerűek, mégis finomak és mutatósak.
Gyerekbarát vitaminos puncs Schleich módra
A recept nagyjából 10 főre elegendő mennyiségre készült
Hozzávalók:
- 1,5 liter víz
- 3-4 filternyi koffeinmentes gyümölcstea
- 0,5 liter 100%-os almalé
- 2-3 narancs
- 1 evőkanálnyi bodzaszörp
- fahéj
- őrölt szegfűszeg
- méz
Forrald fel a vizet egy lábasban, majd áztasd be a teafiltereket kb 8 percre. Amíg áznak, alaposan mosd meg, majd vágd fel kis kockákra a narancsokat.
Miután kivetted a filtereket, keverd a gyümölcsteához az almalevet és a bodzaszörpöt. Ízesítsd be a puncsot a gyerekek szája íze szerint egy kevés mézzel, szegfűszeggel és fahéjjal. Kicsit hagyd kihűlni, majd tedd bele a felkockázott narancsokat is.
Ééés ezzel el is készült a szuper puncs! Öntsd ki szép, átlátszó poharakba és tegyél a poharak szélére egy-egy narancsszeletet.
Mackó kedvence mézes kekszek
Hozzávalók:
- 250 g finomra őrölt tönkölyliszt
- 100 g szobahőmérsékletű, puha vaj
- 40 g méz
- 75 g sótlan, apróra vágott mandula
- 1 tojás
- fél teáskanálnyi fahéj
- csipetnyi kardamon
- fél vaníliarúd (vagy fél tasak vaníliás cukor)
- fél teáskanál sütőpor
- tej
Így készítsd el a kekszet 5 egyszerű lépésben:
-
Keverd össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a kardamont és az őrölt mandulát. Kapard ki a vaníliarúd belsejét és azt is add a keverékhez. Ha vaníliás cukrot használsz, csak zuttyantsd bele a tálba.
-
Ha a száraz összetevők megvannak, öntsd nyakon a keveréked a mézzel, a puha vajjal és üsd rá a tojást is. Az eredményt gyúrd össze nyers tésztává, és fokozatosan keverj hozzá annyi tejet, hogy puha és formázható legyen a tésztád. Ezek után fóliával lefedve pihentesd a tésztát legalább egy teljes órán át a hűtőben.
-
Ha a tészta összeállt, óvatosan nyújtsd ki néhány milliméter vastagságúra, és szaggasd ki formákra. Ha nincs spéci tésztaszaggatód, használj egy szűk szájú poharat, de lehetnek a kekszek fenyőfa formájúak, és megidézhetnek különféle állatfigurákat is.
-
Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és süsd meg a nyers kekszeket 12-15 perc alatt. Vigyázz, meg ne égjenek!
-
Bárhogy dekorálhatod a kekszeket. A legegyszerűbb megoldás, ha a tetejükre csöpögtetsz egy kis mézet, és magokat vagy mazsolát ragasztasz így rájuk, de dekorálhatsz felvert tojássárgájával, kókuszreszelékkel, aszalt gyümölcsökkel is. Ereszd el a fantáziád!
Nálad milyen gyerekbarát sütirecept vált be?